Oud Weertenaar Arnoud Greidanus stopt met toproeien.

Arnoud Greidanus (32), lid van het Aegon Nationaal RoeiTeam, heeft besloten dat het tijd is voor ‘andere uitdagingen’ en stopt per direct als toproeier. De chemisch ingenieur Greidanus combineerde zijn roeicarrière de laatste jaren al met promotieonderzoek aan de TU Delft.

Arnoud Greidanus op boeg

Hij gaat zich nu volledig richten op zijn onderzoek naar wrijvingreducerende coatings voor onder andere roeiboten. Op die manier blijft hij bijdragen aan de ontwikkeling van de roeisport. Greidanus kijkt tevreden terug op zijn roeiloopbaan: “Ondanks het missen van de Spelen, kijk ik terug op een bijzonder mooie roeiperiode. Het streven naar perfectie, het doorbijten en de fysieke uitdaging, hebben mij de afgelopen jaren zeer veel mooie momenten gebracht. Het jaar met Joris [Pijs] in de tweezonder, zie ik als mijn meest succesvolle jaar: veel records, medailles, WK-zilver en vooral plezier. Afgelopen jaar hebben we een nieuwe vier op niveau gekregen: een mooie voorbode voor de Spelen van Rio over drie jaar. Voor mij is het echter tijd om andere zaken prioriteit te geven.”

Overzicht loopbaan Greidanus:

Begonnen bij de Delftse studentenroeivereniging Proteus-Eretes maakte hij in 2005 zijn internationaal debuut in de lichte mannen vierzonder op de Wereldbeker in Eton, waar hij vierde werd, net naast het podium. In totaal kwam Arnoud namens Nederland uit op zeven wereldkampioenschappen en zestien wereldbekers, ook werd hij maar liefst tien keer Nederlands Kampioen. Eén van zijn hoogtepunten in zijn omvangrijke carrière was in 2007. In München wist hij met de lichte mannenacht goud te veroveren op de Wereldkampioenschappen. Voor de Olympische Spelen van 2008 viel hij op het laatste moment af voor een plaats in de LM4- waarna hij als reserve roeier mee reisde naar Beijing. Na de OS 2008 werd de aandacht tijdelijk even verlegd naar studie, fysieke gezondheid en sociaal leven, maar in 2010 vond Arnoud weer de aansluiting met de top. Als ervaren en sterke kracht in de lichte mannen groep streed hij mee voor een plek in de lichte mannen vierzonder. Dat doel werd niet behaald, maar samen met Joris Pijs werd eremetaal behaald op de WK in Plovdiv (2012); zilver in de lichte mannen tweezonder. In het afgelopen seizoen heeft hij in de lichte mannen vierzonder, samen met Joris Pijs, Tim Heijbrock en Bjorn van den Ende een bronzen medaille gehaald op de Wereldbeker in Luzern. De WK in Korea liep door het missen van de A-finale helaas anders dan gehoopt.

Rob Jonkman, bondscoach: “ Twee dissidenten. Alles op eigen kosten. Ergste rundown hostel van Belgrado. Toch Nederlands Record. Dan zilver in München, goud in Luzern, zilver in Plovdiv. Niet meer hard halen, maar snel varen. Een voorrecht om je gecoacht te hebben!”

Hessel Evertse, technisch directeur KNRB: “Arnoud is voor mij een voorbeeld: een topsporter met ambitie, hardwerken en toewijding hoog in het vaandel. Een schitterende illustratie van passie en plezier, en hoe je door de aantrekkingskracht van het roeien gegrepen kunt worden. Arnoud mag trots terugkijken op een fantastische sportcarrière met tal van hoogtepunten  en wij wensen hem veel sterkte bij het afkicken en heel veel succes met zijn nieuwe uitdagingen”.

Bron: KNRB