Pittig, maar heerlijk!

Gaat dit over nummertje 64 van de chinees met extra sambal? Bijna goed. Dit is het verslag van de 7 sluizen tocht van jongstleden zaterdag 19 mei.

Een logistieke uitdaging, een hele korte nachtrust, een nare speklucht op nuchtere maag, gesloten sluisdeuren, klúnen met roeiboten, een te hoge golf, hozen, natte kleren, 10 uur lang geen toilet, een stijve rug en stramme spieren…

Maar wat hebben we genoten van de 65 kilometer roeien van ERV Beatrix in Eindhoven naar RV Aeneas Roermond!

Om 05.30 uur vertrekken we met de auto naar roeivereniging Beatrix in Eindhoven. Na een gezamenlijk ontbijt worden één C3, drie C4’s en een wherry in het water gelegd en beginnen 23 roeiers aan de marathon. Astrid en Wilma leggen de afstand in estafette-vorm af (afwisselend roeien en fietsen).

Het Eindhovens kanaal ligt midden in een natuurgebied, de oevers zijn fraai begroeid en de vogels fluiten hun ochtenddeuntje. Na ca. 15 kilometer komt de eerste sluis in beeld. We wachten geduldig tot de sluisdeuren zich openen, maar… dat gaat niet gebeuren. Er zit niets anders op dan te klunen! Alle 5 de roeiboten worden uit het water gehaald en we passeren de eerste sluis te voet over de weg met de roeiboot aan de hand… Als alle boten opnieuw in het water liggen, hebben we veel tijd verloren. Aeneas staat klaar met koffie en vlaai. We happen toe, maar we willen ook snel verder.

Het tweede traject gaat over de Zuid-Willemsvaart en we passeren 4 sluizen, die gelukkig wel in werking zijn. De lunch smaakt prima en we realiseren ons dat we de helft van de kilometers al achter de rug hebben. Dat viel eigenlijk nog best wel mee..

We roeien verder op het kanaal Wessem-Nederweert. Dit is het langste, saaiste, maar ook het meest uitdagende traject. We moeten de afstand van 20 kilometer binnen 2 uur afleggen, want de sluis bij Panheel sluit om 15.30 uur!
We redden het allemaal, zélfs de roeiers die onderweg moeten hozen omdat een binnenvaartschip te hoge golven veroorzaakte.

Het vierde en laatste traject bevat nog 1 sluis en leidt over de mooie Maasplassen naar de thuisbasis van Aeneas. Inmiddels schijnt de zon volop en genieten we, moe maar voldaan, op een zonnig terras van een Chinese maaltijd. Tegen achten rijden we ons Rogstaekerstadje weer binnen en verheugen we ons alweer op de volgende toertocht.

Rest ons nog om het organisatie comité van Aeneas ongelooflijk hartelijk te bedanken voor het organiseren van deze prachtige tocht. Werkelijk alles was tot in de puntjes verzorgd. Danke, danke, danke.

Wil jij ook lekker lang roeien? Ervaringen opdoen met sluizen? Weten hoe de Kelperbrug er van onder uitziet? Een onvergetelijke dag beleven? Doe dan volgend jaar ook mee!

Sportieve groet van Astrid, Christel, Pierre, Wil en Wilma

Ook een dikke dankjewel aan Wilma voor het aanleveren van de tekst. Wilma heeft ook het leeuwendeel van de foto’s gemaakt.

Hieronder alvast een voorproefje van het beeldmateriaal van deze prachtige tocht. Bekijk alle 3.914 🙂 foto’s hier.